Speyburn 10 Year, ‘ Een stevige borrel’, zeggen sommige over deze whisky, of ‘zo worden ze niet meer gemaakt’. Beide uitspraken zijn correct. Een fles Speyburn 10 year old is als een Mercedes S-klasse uit 1990: hij ziet er niet geweldig uit (u zou met beide niet naar een chic feest willen), maar de inhoud is veel beter dan moderne producten. Deze bijzondere whisky heeft tonen van kersenpit, perzik uit blik en peren in de neus. Licht bloemig en geparfumeerd, maar goed in balans. Met wat water proeft u Haribobeertjes, de groene, om precies te zijn. De smaak is romig, met vanillecustard en witte chocolade. Een kleverige afdronk.
Speyburn is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd bij Rothes in Morayshire. Ze was de eerste Schotse distilleerderij waar de gerst in speciale vaten werd gemout. Het idee hierachter was eenvoudig: in plaats van de gerst met de hand te keren, werd deze klus geklaard door de kiemende mout in langzaam ronddraaiende ronde vaten te doen. Hoewel er nog twee andere Schotse distilleerderijen zijn geweest die deze methode gebruikten, zijn er tegenwoordig alleen in Speyburn nog dit soort vaten te vinden. Ze hebben een beschermde status en zijn de trots van de distilleerderij. Ze zijn echter sinds 1967 buiten gebruikt en zijn dus ook niet gebruikt voor de huidige whisky. Alle mout wordt ingekocht bij speciale mouters. Waarom noem ik dan toch deze vaten? Ze vormen een goed voorbeeld van de onsentimentele wijze waarop in Speyburn wordt gedistilleerd. Ze zijn er altijd in voor innovatie. Er wordt een zware, geurige spirit geproduceerd en alle vaten voor de single malt staan in de distilleerderij.
Het alcoholpercentage bedraagt 40%
Er zijn nog geen beoordelingen.